Accions per compensar l'impacte del turisme a la ciutat

Taxa turAi??stica. El reforç del servei del bus a l’estiu i les millores a les places de Gràcia i al Parc Natural de la Serra de Collserola es finançaran amb els ingressos de la taxa turística.

Els ingressos provinents de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET), que redunden en benefici directe dels barcelonins, serviran per reforçar servei de la xarxa de bus a l'estiu, a més de diverses activitats de dinamització i conscienciació a les places de Gràcia i millores en l’accessibilitat al Parc Natural de la Serra de Collserola.

Les diferents accions s’emmarquen en el Pla estratègic de turisme 2020, que entre altres objectius planteja compensar els efectes de l’elevada afluència de visitants a la ciutat i impulsar un turisme sostenible, responsable i de qualitat. “La taxa turística ha de tenir un benefici per a la ciutadania, per compensar els usos i l’impacte que el turisme té a la ciutat”, afirma el regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom.

Per primera vegada la recaptació d’aquesta taxa es destina a millorar la xarxa local de transport de la ciutat, amb el reforçament del servei de bus durant els mesos d’estiu a totes les línies del centre de la ciutat i de les platges. El reforç ha començat aquest mes d’abril a la Barceloneta amb l’ampliació del servei de les línies D20, 59 i V15 mitjançant nous vehicles articulats.

La inversió prevista pel Pla de places de Gràcia se centrarà a cobrir el cost de les activitats de dinamització que es duran a terme a l’estiu i per Nadal a les places del Sol, de la Revolució, de la Vila de Gràcia, del Diamant i de la Virreina, i a reforçar el manteniment i la neteja de l’espai públic, més necessaris durant els mesos d’estiu a causa de l’ús massiu que en fan el veïnat i els visitants.

Finalment, els ingressos provinents de la taxa turística serviran també per finançar una sèrie de mesures per millorar l’accés al Parc Natural de la Serra de Collserola i potenciar el coneixement de la seva riquesa patrimonial. Així, s’activarà l’avantprojecte d’arranjament dels accessos al parc, a més d’editar el llibre de fotografies nocturnes Estels i ermites de Collserola, que explica la història de la zona a través de la seva arquitectura religiosa i de l’astronomia, i de reeditar el mapa del territori del Parc de Collserola, que inclou referències detallades al patrimoni de la ciutat.