Dia sense cotxes: 22 de setembre de 2017

Dia sense cotxes: 22 de setembre

El Dia sense Cotxes de Barcelona se celebra el 22 de setembre, un dia laborable, coincidint amb la celebració del Dia Mundial sense Cotxes. Aquest dia forma part de la Setmana de la Mobilitat Sostenible, de la qual és la cloenda. Durant tota la jornada es pacificaran molts espais ocupats habitualment per vehicles motoritzats i els equipaments i les entitats desenvoluparan activitats i ompliran de vida el carrer amb les seves propostes.

La celebració d'aquest dia posa de manifest la necessitat de reduir la presència dels vehicles privats de motor a la ciutat per tal de reduir també de manera important la contaminació ambiental, tant de l'aire com del soroll, i millorar de la qualitat de vida de tothom, a la vegada que recuperar els carrers com a espais de gaudi per a la ciutadania.

Per aquest motiu, la jornada del 22 de setembre comptarà amb tres línies d’actuació:

  • La Cruïlla per la Qualitat de l’Aire: pacificarem la cruïlla entre els carrers del Comte Borrell i Tamarit per mostrar com seria un espai de l’Eixample com aquest sense vehicles de motor circulant (aire més net, menys soroll i un espai públic amb més qualitat).
  • Carrers plens de vida: omplirem els carrers d’activitats, fent possible l’ocupació de les calçades i desplaçant els vehicles motoritzats. Per aquest motiu es tallaran diversos carrers a cadascun dels districtes.
  • Priorització del transport públic i de la bicicleta, concretament, en dos carrers importants de la ciutat: la Via Laietana i Gran de Gràcia.

Pacificació de la cruïlla Borrell-Tamarit

Durant el Dia sense Cotxes, la cruïlla Tamarit-Borrell esdevindrà un entorn pacificat, on les calçades i les voreres es fusionaran i permetran als ciutadans gaudir d’un espai públic menys sorollós i contaminat. Diverses activitats relacionades amb la qualitat de l’aire mantindran aquesta.
Carrers plens de vida

Barcelona viurà una jornada en què els cotxes no ocuparan totes les vies de la ciutat, sinó que algunes es pacificaran per desenvolupar-hi múltiples activitats per part d’escoles i d'equipaments de la ciutat. Aquests sortiran al carrer i l’ompliran de vida amb les seves propostes.

Les activitats del Dia sense Cotxes comportaran diverses afectacions a la mobilitat, per trams de carrers i vies que seran tallats, totalment o parcialment, durant la jornada. Per a més informació, consulteu les activitats.


Priorització del transport públic i de la bicicleta

Al llarg del dia 22 de setembre hi haurà dos carrers importants, la Via Laietana i Gran de Gràcia, que, tot i mantenir algun carril de circulació per al vehicle privat, donaran preferència a la circulació amb bicicleta i al transport públic.

  • Via Laietana
    S'implantarà un carril bici bidireccional al centre de la calçada, que elimina el trànsit de pujada i el carril esquerre de baixada. La pujada serà exclusiva per al bus. El tall en sentit ascendent de la via tindrà lloc de 8.00 a 21.00 hores.
  • Gran de Gràcia
    El carrer Gran de Gràcia, entre l’avinguda de la Diagonal i la plaça de Lesseps, estarà tallat al trànsit de les 11.00 a les 20.00 hores, i tindrà circulació exclusiva per a bus, veïns i bicicletes (en el sentit habitual de la via).